Mikko Lehtinen reilusti avointa ajattelua.. ja hieman umpimielistä seassa

Kehuu Suomea, osa 2.

Pidän ehdottomasti aivan valtavana onnistumisensa vuoden viimeistä päivää, kun Svinhufvud ja kumppanit saivat bolsevikeilta ja erityisesti Leniniltä tunnustuksen Suomen asemalle itsenäisenä kansana, valtiona.

Lenin suostui Suomen porvarillisten poliitikkojen lyhyeen tapaamiseen silmänvalkuaisten tasolla ja oli kysynyt: "Oletteko nyt tyytyväisiä?", johon Ukko-Pekka oli tietysti vastannut myönteisesti. 

Luonnollisesti bolsevikeillä oli tunnustamisessa tavoitteena osoittaa työväenliikkeelle aatteen jalot arvot ja kannustaa sitäkin kautta vallankumoukseen Suomessa, sekä olemaan osa internationaalia.

Jokatapauksessa Lenin tunnustus oli välttämätöntä, sillä vasta entisen isäntämaan uuden johdon tunnustamisen jälkeen muut tärkeät hallinnot tunnustivat Suomen uuden aseman. 

Joulukuu 31.12.1917 on huikea menestystarina Suomen saavuttaessa historiassa.

Kiitos Svinhufvud ja kumppanit!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Joo, silloin Suomi saavutti itsenäisyyden ja propuskan allekirjoitti tietääkseni (myös?) Stalin. Stalin oli joku "ulkovaltojen kansojen komissaari", mikä lie ja siinä ominaisuudessa sen allekirjoitti. Itse tekstin oli joku bolsheviikki kirjoittanut, kun ensimmäinen, suomalaisten tekemä paperi oli liian pliisu.
Svinhufvudilla oli jotain duunaripuolen tyyppejä matkassaan - niinkuin varmuuden vuoksi.
Lenin sutkautti kokouksessa, jossa hän istui, että "oikestaan kaikki nuo pitäisi vangita ja niiden puhemiehenä toimii henkilö, jonka nimi tarkoittaa "Sian pää". Kokous nauroi ja Lenin meni ulos ja tapasi lyhyesti suomalaiset käytävässä.
Ei tätäkään kouluissa opeteta.

Henry

Käyttäjän MikkoLehtinen1 kuva
Mikko Lehtinen

Juu, komediallisiakin piirteitä ja vaikuttava hetki historiassa.

Toimituksen poiminnat