Kehuu Suomea, osa 1.

On juhlavuosi ja vuoden huipentuma, itsenäisyyspäivä lähestyy. Aioin juhlistaa omalta osaltani myös kirjoittamalla myönteisiä asioita maamme ja suomalaisten onnistumisilla. Yritän välttää politisoimasta sisältöä ja kiinnittän huomion oikeaan asiaan – Suomen menestystarinoihin.

Ja nyt ensimmäiseen kehuttavaan – äitiys- ja lastenneuvoloihin! On huikeaa miten suomalainen neuvolatoiminta on osaltaan nostanut Suomen esim. imemäiskuolleisuuden kehitysmaasta maailman tilastokärkimaaksi. Eikä ihmisiä voi kohdella tilastoina, jokainen lapsi on tärkeä, ainutlaatuinen ja kuolema on suuri tragedia. 

Suomi oli melkoinen kehitysmaa monin tavoin, kun nyt katsomme 1900-luvun alkupäähän, joka 8. lapsi menehtyikin ennen ensimmäistä ikävuotta. Nyt tilastossa ollaan varmasti maksimi tasolla, kun 2-3 lasta tuhannesta menehtyy. Nolla on kai jo mahdottomuus…

Sophie Mannerheim, sairaanhoitaja ja erään Gustavin isosisko perusti lastenlinnan ja esim. pyysi muuan nuorta lääkäriä nimeltään Ylppö mukaan toimintaan. Loppu onkin meille kaikille tuttua historiaa. Kehut heille ja myös pikkuveikka Gustaville, joka oli vaikuttamassa Mannerheimin lastensuojeluliiton perustamiseen.

Harva meista taitaa muistaa, miten maitopisara-toimistot olivat eräänlainen neuvoloiden tienraivaaja ja pohjanluoja. 

On mahdotonta välttää huomioimasta, ensimmäisiä naisia eduskunnan työskentelyssä. Juurikin 1907 ja siitä eteenpäin naiset puolueista huolimatta ajoivat asioita, kuten esim. naisen naima-ikärajan nostoa. Demarinaiset tekivät tuikitarpeellisia avauksia, esim. aviottomien lasten oikeuksien puolesta, yksinhuoltajien elatusavun yms. puolesta. Suomi alkoi varmasti maailman ensimmäisten naiskansanedustajien suosiollisella avustuksella herätä konkretisoimaan käytännössä lasten ja äitien terveyteen ja asemaan liittyviä ratkaisuja. Kehut siitäkin. 

Harvaanasutussa maassa kattavan neuvolaverkoston luominen on vaikuttava temppu, toimiva rokotusohjelma on huikea menestystarina. Rokotuskriittisten olisi ehkä syytä tutustua tähänkin menestystarinaan…

Suomi on onnistunut, se on kiistatonta. Suomi on pitänyt koko itsenäisyytensä ajan huolta siitä, että äitiys- ja lastenneuvolatoimintaa on kunnianhimoisesti kehitetty. Lapsia on rakastettu, lapsia on hoidettu, kuin omia. 

Kiitos neuvola!

MikkoLehtinen1

Yhden miehen ajatuspajatuotteita maailmanparannus-agendalla ja ratkaisukeskeisellä idealismilla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu