Mikko Lehtinen reilusti avointa ajattelua.. ja hieman umpimielistä seassa

Pride (and prejudice)

Pride on englannin kielen sana ja tarkoittaa ylpeyttä. Me kristityt ja muidenkin uskonnon edustajat suhtaudumme ylpeyteen, noin termin merkityksenä, varauksella. Onhan ylpeys uskonnollisessa merkityksessä kartettava asia. Ylpeys johtaa nöyryyden vähenemiseen, itsetietoisuuteen, ylimielisyyteen, lähimmäisten ja kaiken luomakunnan kunnioituksen puutteen ja vie etäälle Jumalasta.

Seksuaalivähemmistöjen kansainvälisen Pride-liikkeen kannalta ylpeys on tärkeä sana. Onhan tässä yhteydessä, ylpeyden vastakohta häpeä. Siis sellainen häpeä, mihin ympärillä oleva yhteiskunta tai yhteisö painostaa tai pakottaa. Häpeä ja hiljaisuus, koska silloin ei tarvitsisi leimautua, kuulla pilkkaa, vähättelyä, naurua ja häväistystä. Ylpeä siitä identiteetistä, minkä kokee omakseen.

Prejudice taas tarkoittaa ennakkoluuloa. Ennakkoluulo taas tarkoittaa käytännössä esim. sitä, että moni tämänkin blogin lukija on ottanut asenteen, että agendani kirjoittaa tässä on homovastainen - vilahtaahan tuossa sanat "kristitty" ja "Jumala". Ennakkoluuloisuutta seksuaalivähemmistöjä vastaan kutsutaan myös homofobiaksi - voimakas termi, haastaa pohtimaan asenteita ja arvoja.

Ylpeys on kansalaisen ominaisuutena välttämätön. Vain kokemalla, että valtiovalta, kunnallishallinto ja alueellinen lähiympäristö ovat osa minunkin edunvalvontaa, yksilö voi olla ylpeä kotimaastaan, kunnastaan, asuinalueestaan.

Jatkuva ennakkoluulo, siitä että yhteiskunta haluaa joka julkisen röyhkeästi tai salaisella myyräntyöllä heikentää joidenkin yksilöiden tai yhteisöjen asemaa tuottaa tietysti vastakkainasettelua, kärjistävää kielenkäyttöä ja ihan yhteiskunnallista eriytymistä, missä ajan kanssa käy niin, etteivät erilailla ajattelevat ihmiset enää kohtaa. Eivätkä myöskään ymmärrä enää toisiaan. Pahinta tällaisessa kehityksessä on se, etteivät polarisoituneet keskustelu "kuplat" edes pian halua ymmärtää toisiaan. Tällöin keskustelu muuttuu vihapuheeksi, ennakkoluulot krooniseksi loukkaantumiseksi ja ylpeys omista arvoista näyttäytyy röyhkeytenä.

Mikäli et osallistu pride-tapahtumiin tai suviseuroihin tänään, niin katso vaikka koko kausi BBC:n Jane Austin - Pride and Prejudice. Siinä on sekin hyvä piirre, että siitä sarjasta voi oppia hyviä käytöstapoja...

Hyvää juhlaviikonloppua kaikkialle Suomeen - juhlikaa ylpeästi ja ennakkoluulottomasti!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ylpeys käy lankeemuksen edellä!

Käyttäjän MikkoLehtinen1 kuva
Mikko Lehtinen

Siinä yksi varottavan ylpeyden muoto - näinän viisaat ovat aina sanoneet...

Toimituksen poiminnat