*

Mikko Lehtinen reilusti avointa ajattelua.. ja hieman umpimielistä seassa

Soinin ja Halla-ahon puolueet -osa 2.

Viikko sitten kirjoittaessani ensimmäisen osan, sana "puolueet" oli tietysti liioittelevaa, sillä PS-pinssi oli tiukasti Soininkin takissa. Toki ennen puheenjohtajiston vaalia, ei voinut kukaan tietää kenen poliittinen koti palaa, kuka repii pinssin irti, kuka leikkaa saksilla jäsenyyden poikki ja mitä se "myyräntyö", "junttaporukka", "selkävoitto" ja "vallankaappaus" puolue-termeinä oikein tarkoittavat.

"Politiikassa on tärkeää, miltä asiat näyttävät..." Halla-aho sanoi videossaan, missä vahvisti lähtevänsä pj-kisaan. Viimeisen seitsämän päivän aikana on todella näyttänyt. On näyttänyt rajulta, vauhdikkaalta, juonittelevalta, sotaisalta, uhmakkaalta ja kostonhimoiselta. Kostonhimoiselta jos katsoo somesta kommentteja, mitä eri kansanedustajat ja PS-puolueaktiivit ovat saaneet, siis entiset ja nykyiset...

On ollut yleisessä tiedossa, etteivät Halla-aho ja Soini ole mitenkään lämpimissä väleissä. Viilenneet välit juontuvat ilmeisesti, jo vuoteen 2009, jolloin Soini ei hyväksynyt Halla-ahoa PS:n ehdokkaaksi eurovaaleihin. Halla-aho saama korkeimman oikeuden tuomio 2012, ei varmasti lähentänyt heitä, vaan "asiat näyttivät pahalta, molempien kannalta". Tilannetta ei helpottanut se, että Halla-aho ei silloin eikä nyt jättänyt julkisesti kritisoimatta oikeuden päätöstä. Tuskin Nuiva manifestikään, 2010 lähensi puolueen jakolinjoja.

Näin sivullisen politiikan tarkkailijan silmiin on näyttänyt siltä, ettei puolueessa ole ollut kunnon "silmiinkatsovaa" keskustelua, ei näiden kärkimiesten, eikä siten näiden linjojen, näiden painotusten, näiden ryhmittymien välillä.

Minusta on näyttänyt siltä, että tärkeämpää on se kuka sanoo ja mistä asemasta, kuin se mistä puhutaan. Tästä syystä korostuu se kuka ja ketkä ovat puheenjohtajistossa ja eduskuntaryhmän kärjessä. Puolue on vahvasti johtajavetoinen, johtajakeskeinen. Tähän vertautuen on huomattavan tärkeää ketkä ovat puheenjohtajistossa. PS:n kannalta se on tarkoittanut näkemykseni mukaan enemmän, kuin muilla puolueilla, koska pj Soini on tähän asti ollut puolueen kantava ja kokoava voima. Muu johtajisto on muodostanut linjankaan "työväenpuolue ilman sosialismia"- painotuksen.

On mielestäni täysin käsittämätöntä, miten Halla-aho ei tehnyt kaikkea saadakseen soinilaisia varapuheenjohtajiksi. Tämä vertautuen siihen, mikäli hän todella halusi puolueensa pysyvän hallituksessa. Halla-ahon on täytynyt älykkäänä ihmisenä ymmärtää, että mikäli nuivalaiset saavat koko puheenjohtajiston, hallituskriisi on käsillä. Halla-ahon on täytynyt ymmärtää, ettei Keskusta ja Kokoomus voi mitenkään arvojensa ja äänestäjiensä edessä  jatkaa hallitusyhteistyötä nuivalaisten kanssa. Se "näyttäisi pahalta" ja politiikassa on väliä miltä asiat näyttävät...

On arveltu, että Hallitus olisi jo sopinut edeltä tämän menettelyn, mikäli Halla-aho voittaisi. Se ei ole mahdollista, koska Soini ei taatusti anna kenenkään luoda itselleen ja puolueelleen saneltuja suuntaviivoja. Varmasti keskusteluja ja skenaarioita on pyöritelty ja keskusteltu - jokainen vastuullinen poliitikko ennakoi tulevia muutospaineita yksin ja yhdessä.

Joka tapauksessa Uusi vaihtoehto ja Perussuomalaiset tekevät nyt äänestäjilleen "kuluttajan suojan", eli jatkossa molempien äänestäjät tiennevät mihin linjaan ääni menee esim. 2019 eduskuntavaaleissa...

Jatkuu seuraavassa osassa...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Keskustan pitäisi jakautua myös lahkolaisiin ja maallikkoihin.

Nyt Kepun politiikkaa on liian uskonnollispainotteista ja kilpailee turhaan kristillisten kanssa.

Suomen politiikka ei toimi ja jälki on kansalle karua.

Sellaiset poliitikot kuin kansa. Suosittelen katkaisemaan napanuoran Suomeen.

Käyttäjän MikkoLehtinen1 kuva
Mikko Lehtinen

Niin, itse en kyllä lähtisi vaatimaan uskonnollista syrjintää/ suosimista esim. puolueen jäsenyyttä haettaessa.
Viitannet ehkä viimeisimpään alkoholilain säätämiseen eduskunnassa? Itse symppaan niitä kepulaisia, jotka olivat vapautuksia vastaan. Onhan koko puoleen historia ja juuret alkiolaisuudessa ja raittiusaatteessa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Itse symppaan niitä kepulaisia, jotka olivat vapautuksia vastaan''

Valokuvan perusteella ymmärrän sinua.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Siis Halla-aho esti soinilaisia valtaamasta puoluetta omalla puheenjohtajistolla.

Käyttäjän MikkoLehtinen1 kuva
Mikko Lehtinen

Niin, ehkäpä se olikin noin tiukka kuvio. Samalla hetkellä Halla-ahon on täytynyt ymmärtää, että hallitusyhteistyö Kokoomuksen ja Keskustan kanssa loppunee...

Toimituksen poiminnat