Mikko Lehtinen reilusti avointa ajattelua.. ja hieman umpimielistä seassa

Sipilä, rohkeasti Saksan kanssa talous nousuun!

Kuten tiedämme Saksa on nyt Putinin sekoilujen jälkeen muodostunut yhä tärkeämmäksi, viennin ja kaupan osalta. Ja tämä laivakontti liikenne etelän suuntaan pitää varmistaa suotuisilla päätöksillä.

Saksan osuus viennistä on palttiarallaa alle viidentoista prosentin, mikä on tietysti jo sinällään varsin messevää. Silti tässä talouden tilassamme, meidän pitäisi olla nälkäisiä tuonkin osuuden kasvulle. Saksa tuo 80 miljoonan kuluttajan kansakunta tekee ylijäämäistä tulosta, toimii euroopan veturina ja vastuullisen taloudenpidon tukipilarina. Siellä on Suomen täsmällisille toimijoille tilaa ja mahdollisuuksia, kyse on kuitenkin, luonnollisesti pitkän aikavälin ja määrätietoisen yhteistyön jatkuvasta kehittämisestä.

Muutenkin naapurimme pärjäävät suht hyvin nyt taloudessa, pohjoismaista, Ruotsi, Tanska ja Norja. Norja tosin EU:n ulkopuolella. Viron julkinen talous on vahva ja meillä olisi varmasti paljon osaamista, mitä myydä veljeskansalle. Olemme saari, mutta nämä saaret olisivat lähellä palveltavissa.

Olisi kovin toivottavaa, että pääsisimme pitemmän päälle osaksi Saksalaista kulkuneuvotuotantoa, elektroniikka- ja laite kehitystyötä. Olisi toivottavaa, että Suomalais-Saksalainen vihreä energia-teknologia, uusiutuvat poltto-aineet, puun-ja paperin kaikki kiertotalouden muodot saavuttaisivat laajaa kansainvälistä suosiota.

Kunpa näkisimme, että voisimme tarjota Saksalaisille yrityksille turvallista, vakaata maaperää investoida Suomen järistysvapaaseen, puhtaaseen lintukotoon.

En kuitenkaan kannata ajatusta tuoda kuningasta Saksasta, kuten n. 100 vuotta sitten...

 "... Suomi kuntoon, Suomi kuntoon, se istuu saksan kielen taitoon.."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Totta, itään vilkuilu on niin last season pitkällä tähtäyksellä. Sen ovat jo monet toimijat havainneet ja jäädyttäbät projektejaan epävarmuuden takia. Se on Suomelle harmillista olla epäluotettavan kehitysmaan naapuri, jolla olisi kehittää asesektoria lukuunottamatta kaikkea muuta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kunpa vielä uuden hallituksen myötä saisimme tilaa raivattua myös saksan opiskelulle jo peruskoulusta lähtien. Toistan itseäni, mutta olisi toivottavaa, että 100-prosentin pakkoruotsista luovutettaisiin ainakin puolet muille suurille eurooppalaisille kielille englannin lisäksi. Kielitaitoisia vientimiehiä tarvitaan nyt entistä kipeämmin, kun talous sakkaa ja vienti on vähentynyt..

Ehkä nyt uuden hallituksen myötä saisimme myös Sipilän johdossa parempaa ja realistisempaa talousajattelua, kuin vain vanhollisten politiikkojen peräpeiliin tuijottelua. Ruotsintaitoisia vientimiehiä meillä on jo omasta takaa ihan riittävästi.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Ich habe keine lust kun vastuullisuus-retoriikkaa kylvetään väärin ("Saksan vastuullinen taloudenpito..."). Kertoisitko, miten on vastuullista tuottaa ylijäämää? Sehän on tavoitteena varsin kummallinen. Vain jos ajatellaan tulevien aikojen olevan selvästi pahempia kuin nykyisten, olisi ylijäämä varmaan perusteltavissa. Nyt se ei ole perusteltavissa kuin demagogian toimivuudella.

Toimituksen poiminnat