Mikko Lehtinen reilusti avointa ajattelua.. ja hieman umpimielistä seassa

Putinin oma tie

YLE:n esittämä ulkolinja, tunnin kestävä Putinin oma tie on suositeltavaa katsottavaa jokaiselle politiikkaa ja aikaa seuraavalle suomalaiselle. Löytyy areenasta, käy katsomassa vaikka heti. Pohdittua ja tutkittua analyysiä Venäjän johdon kuvioista ja kiemuroista alkaen Neuvostoliiton hajoamisesta ja siitä, kun nuori KGP agentti Putin palaa Pietariin maailmalta.

Suomesta ja täältä Uuden Suomenkin blogi palvelusta löytyy yllättävän paljon ihan muuten täysjärkisen oloisia ihmisiä, mutta se mikä ihmetyttää, että osa heistä, meistä eivät millään suostu näkemään ja tunnustamaan Putinia ja Venäjää kansainvälisen lain rikkojaksi miehittäessään Krimin, ampuessaan alas siviililentokoneen, lietsoessaan itä-Ukrainassa kansalliskiihkoa ja vastakkain asettelua, aseistaessaan separatistejä ja osallistuessaan taisteluihin.

Onko se Venäjän puolustelu, jotenkin tullut suomettuneessa äidin maidossa? Nämä Putin fanit mielellään käyttävät samoja teemoja, kuin esim. Lavrov ja Putin itse; heittävät provosoivia vastakysymyksiä, syyttävät NATO:a, USA:a ja EU:a, vaativat todisteita, näyttöä, samalla ilmoittaen, että kaikki näyttö on tekaistua, provosoivaa. Suomessa tuntuu olevan sivistyneen oloisia ihmisiä, jotka kehtaavat väittää, että lähellä Kremliä olevat mediat julkaisevat neutraalia ja luotettavaa, propaganda-vapaata materiaalia.

Putinin suomalaisessa fan-clubissa on todennäköisesti vain miehiä, ainakaan yksikään nais- poliitikko, -toimittaja, -bloggaaja tai kansalainen ei ole loukkaantunut tai uhriutunut Putinin puolesta. Näitä miehiä varmasti viehättää vahva johtaja, kansallinen voimahahmo, joka laittaa homotkin ruotuun, mies, joka heittää judokan tatamiin, telmii tiikerien ja kurkien kanssa, eräänlainen huippu-urheilijan, rokkitähden, agentin, presidentin ja sankarin sekoitus. Mies, jonka rohkeus ja sanavalmius on kaiken testosteripitoisuuden lähde. Miesten mies ja vanha kunnon johtaja tyyppi.

Mikäli Putinin oma tie-dokumentista, ei halua uskoa kaikkea sisältöä, kannattaa kuitenkin pohtia, sitä miten Venäjällä on valtaa käytetty, miten korruptio osa hallintoa ja syvällä kaikessa päätöksentekoa. On varsin kohtuullista tehdä havaintoja, siitä miten Putin on alusta asti ryöstänyt valtiota. Suositeltavaa olisi myös hahmottaa, että Putin on KGP:n mies, eli järjestelmä ja valtio ovat elämä ja kuolema. Huomion arvoista on myös se, ettei Putin ole koskaan luovuttanut tai antanut periksi, eli jos nyt mietitte Ukrainan tilannetta, niin Putin ei ole se, joka tulee antamaan periksi. 

Venäjällä vallanpitäjä ei ole koskaan hävinnyt vaaleja demokraattisissa vaaleissa, eikä tule häviämään. Valta tulee jatkossakin olemaan ennalta järjestettyä. Putin voi olla johdossa vielä 2024, kaikkialla sen naapureilla voi tulla olemaan ahdasta ja liikkumatilaa saatetaan tulla rajoittamaan tai ainakin pelottelemaan. Venäjä tulee olemaan Putinin ajan se iso ja varottava "koulukiusaaja", jolle ei sanota, kuin sitä mitä se suunnilleen haluaa kuulla. Suomen johto tuskin uskaltaa ottaa askelta NATO:n suuntaan, eikä kansa uskaltaisi äänestää NATO:n puolesta. Meillä on yksinjäämisen, mutta myös Venäjä-trauma. Yritämme pysyä vaa'an kielen päällä.

Te Putin-fanit, älkää jaksako väsynyttä läppäänne, ette usko edes itse noihin.

Mikäli olisin Venäjällä, en uskaltaisi kirjoittaa tästä mitään.

Kauan eläköön Venäjä ja sen vahva kansa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Jukka Laine

Suomalaisena on hyvä liikkua Venäjällä ja suomalaisyritykset eivät ole pärjänneet missään niin hyvin kuin Venäjällä. Sääntely, pakotepolitiikka ja Putinin vastainen propaganda ovat tehneet hallaa Euroopan ja Venäjän välille ja venäläisistä on tullut hyvin länsivastaisia mikä näkyy myös Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa ja kansalaisten kanssakäymisessä.

Suomalaiset ovat 25 vuodessa myyneet kaiken kansallisvarallisuutensa ja sitoutuneet yhteisvelkaan Euroopassa, sekä otettu vielä länsimarkkinoilta jättivelat.

Paljon pitää vettä virrata ennenkuin länsisijoittajat pääsevät käsiksi Venäjän luonnonvaroihin ja Venäjästä tehdään alusmaa, jonne laitetaan nukkehallitsija. Viime sodissa kuoli 20 miljoonaa venäläistä ja Suomenkin kirkkomailla on muistot siitä miten käy kun naapuria vastaan liittoutuu.

Mikä palkinto tässä hyödyllisen idiootin roolissa on suomalaisilla?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Laine, Venäjän kansalta ryöstetyt luonnonvaroista saadut rahat ovat jo lännessä, tosin ei länsisioittajien toimesta vaan venäläisten oligarkkien. Venäjän kansan omaisuutta on ryöstetty ja ryöstetään koko ajan Putinin suojeluksessa ja siinä leikissä suomalaisten ei pidä olla mukana. Venäjän kansa tulee aikanaan tuomitsemaan Putinin teot, kuten se on tehnyt lähes kaikille Putinin edeltäjille, aina Stalinista lähtien.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikko, ihmettelet miksi fiksun oloiset ihmiset eivät halua tunnustaa sitä mitä näkevät ja kuulevat. Tilanne oli sama ennen NL:n hajoamista. Yhtä fiksut ihmiset todistivat sitä kuinka NL on maailman johtava talousmahti ja puheet sen savijaloista ovat vain lännen propagandaa.

Kyse on pelistä. Vaikka hyvin monelle nykyisinkin tunnetulle poliitikolle jäi silloin se "Musta Pekka -kortti, suomalaiset ovat siitä omituista porukkaa, että hävinneitä ei syytellä ja muistuteta virhearvioinneista.

Nämä virheet eivät olleet aivan mitättömiä. Olisihan silloin voitu vahvistaa puolustustamme liittoutumalla Viron tapaan. Kerrotaan, että jopa osa pakkoluovutetuista alueistakin olisi voitu palauttaa.

Ei EEC vetoomuksen allekirjoittajina oli myös moni tunnettu poliitikko siitä syystä että NL oli sitä vastaan. Nämä henkilöt siis asettivat NL:n edun Suomen edun edelle. http://fi.wikipedia.org/wiki/EEC-vetoomus.
Eipä heitä siitä jälkeenpäin ole muistutettu. Onpahan eräänlainen "tiitisen lista" tämäkin.

Samanlainen ”eturistiriita” jatkuu edelleen Suomen idänpolitiikassa.

Koska hävinneitä ei muistella pahalla, putinistit voittavat tässä pelissä aina. Jos Putin syöstään vallasta, putinistien jutut häipyvät bittiavaruuteen, eikä kukaan vuoden päästä muista mitään. Sitä vastoin on pieni mahdollisuus sille, että putinismista on kannattajalleen hyötyä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se lentokonehomma taitaa olla vähän jäissä nykyään. Ja siellä on Ukrainassa ennnenkin ohjukset lennelleet miten sattuu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Siberia_Airlines_Flig...

Ainut, mikä koko hommassa rasittaa, on se, että jotenkin kummallisesti totuus on päivänselvä asiassa, jossa se ei yksinkertaisesti voi olla. En minä ainakaan voi sanoa tietäväni mistään mitään. En, vaikka miten kovasti yritän.

Sitten tulee kourallinen "tietäjiä", jotka vaan "tietävät" mistä mikäkin johtuu. Kuka on syyllinen kaikkeen ja kuka syytön. Kuka oikeassa ja kuka väärässä.

Minä en ollenkaan käsitä sellaisia ihmisiä. Niitä, jotka tarvitsevat "kylmiä totuuksia" säilyttääkseen mielenrauhansa. He näyttävät kovin haurailta, yksinkertaisilta ja helpoilta ennakoida.

Sen sijaan Putin on ihan yhtä etäinen kuin Poroshenko, Merkel, Obama jne. Täysin yhdentekevä. Ne saavat sytyttää vaikka koko maailman palamaan keskenään, enkä minä räpäytä silmäänikään ennen kuin tulevat näille nurkille. Ja sitten kun tulevat, sitten tulevat. Siitä seuraa, mitä seuraa.

Se on se minun uskonkappaleeni. Että se, mitä tapahtuu, tapahtukoon. Se, ja vain se punnitkoon minut. Meidät kaikki.

Minä en tarvitse mitään takuita tai lupauksia keneltäkään. Enkä pyydä. En koskaan ottaisi moisia ihmisiltä, joita en tunne ja joihin en luota. Tiedän hyvin, että tämä maailma on pelottava paikka, mutta se on kohdattava sellaisenaan.

Lopussa me kaikki kuolemme. Kukaan ei väistä kuolemaansa. Mutta sen, miten sen asian päättää kohdata, sen voi valita.

Mutta jos joku oikeasti ajattelee, että Putinin Venäjään voi vaikuttaa neuvottelemella, mielistelemällä tai hyssyttelemällä, en voi sille harhalle mitään. Aivan kuin noiden "isojen botskien" suunnitelmat muuttuisivat lennossa.
Jos siellä suunnitelmassa lukee, että Suomeen hyökätään, silloin se on ihan sama mitä teemme tai olemme tekemättä. Parempi enemmin kuin myöhemmin. Mieluummin otan itse kuulan kallooni kuin siirrän sen vastuun seuraavalle sukupolvelle.

Ja tietyllä tapaa se, jos mikä on turvallinen ajatus.

Mutta jos huomaan joskus katsovani dokumenttia Putinista, ajattelen välittömästi, että katson sitä, koska etsin sitä; Jos katsot sitä, se on tarkoitettu sinulle. Sitä löytää, mitä etsii. Tarinan voi kertoa monella lailla valehtelematta lainkaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Melko hyväuskoista kuvitella, että yksinvaltainen kleptokratiaan ihastunut diktaattori luopuisi vallasta 2024 vain sen takia, että nykyinen perustuslaki sellaista toivoo. Putin on vallassa kunnes Venäjän kansa nousee kapinaan tai kuolema korjaa omansa. Putin ei ole turvassa omiltaan jos luopuu vallastaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Börje, kyllä kunniallisiakin vaihtoehtoja on.

Venäjän on aika vaikea saada talouttaan kuntoon ilman kauppasuhteita länteen. Paljon uskotaan BRICS:iin mutta miksi se ei auta nyt Venäjän taloutta?

Putin on menettänyt uskottavuutensa talousmiehenä sekä omien talousasiantuntijoiden että lännen silmissä, joten jos Venäjä aikoo pärjätä nykyisillä resursseilla, suunnan on muututtava. Ylisuuri panostus sotilaalliseen voimaan kaatoi myös NL:n.

Taloudellisia menetyksiä kärsivä oligarkkisklikki voi ehdottaa Putinille kunniallista vetäytymistä "sairaseläkkeelle" siinä vaiheessa kun valtion rahat ovat lopussa. Putinin henkilökohtainen omaisuus voisi auttaa Venäjää selviytymään jonkin aikaa, mutta tuskin Putin on sentään niin isänmaallinen.

Presidentin sairaseläkkeen turvin Putin voisi viettää kohtuullisen mukavia eläkepäiviä Sotsin "mökillään" vähän samaan tapaan kuin Gorbakin datsallaan.

Niin, se meinasi unohtua, että tietenkin eläkkeeseen sisältyisi syytesuoja samaan tapaan mitä Putin antoi Jeltsinille.

Kalevi Wahrman

Ohjelma oli täynnä oletuksia, lännen toiveita, kertomatta jättämisiä kokonaisuudesta, väittämiä irroitettuna asiakokonaisuuksista........

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Mikko Lehtinen (jatkossa ML): ...löytyy ... muuten täysjärkisen oloisia ihmisiä

Kiitos vain.

ML: ... eivät millään suostu ... kansainvälisen lain rikkojaksi miehittäessään Krimin, ampuessaan alas siviililentokoneen, lietsoessaan itä-Ukrainassa kansalliskiihkoa ja vastakkain asettelua, aseistaessaan separatistejä ja osallistuessaan taisteluihin.

Venäjähän on aika paha paikka. Krimi on kuitenkin rajatapaus. Se oli vain vuokralla vuoteen 2036. Jos USA:lla olisi ollut ydintukikohtia jossain Zimbabwessa 90 -luvulla, niin kaipa UN olisi suorastaan velvoittanut USA:n korjaamaan omansa pois. Ukraina oli romahtamassa ja ydinaseet eivät olisi olleet turvassa.

Lentokoneen alasampuminen ei ole vieläkään varmaa. Mm. ääninauhoituksia ei ole kuultu. Kansalliskiihko Itä-Ukrainassa voidaan tulkita yksinkertaisesti suivaantumiseksi länsipuolikkaan äärioikeistolaiseen, sortavaan ja demagogiseen politiikkaan. Aseet ovat kummallakin puolella Venäjän peruja. Venäjä on ihmeesti hillinnyt osallistumistaan, muutenhan koko meteli olisi jo ohi.

ML: Onko se Venäjän puolustelu, jotenkin tullut suomettuneessa äidin maidossa?

No ehkä ei. Venäjä on vaan meidän naapurimme maailman tappiin, ellei suomalaisia siirretä vaikka Färsaarille. Suurin osa venäläisistä on geneettisesti samaa populaa kuin me. Olipa Venäjä oikeassa tai väärässä Ukrainan suhteen, asian ei pitäisi juuri koskettaa meitä. Sinne on kuitenkin matkaa. On sellainen EU+USA keitos, joka on etäällä Suomen eduista.

ML: ... kehtaavat väittää, että lähellä Kremliä olevat mediat julkaisevat neutraalia ja luotettavaa, propaganda-vapaata materiaalia.

Ei se ole propagandavapaata. Ongelma onkin siinä, että läntinen puppa on propagandista myos, ja siihen ei täällä olla vielä totuttu. On pakko lukea asiasta molemmilta puolilta ja yrittää saada yleiskuva. Tässä ei Ylekään auta. Ei kannata olla liian sinisilmäinen mediatilanteen suhteen. Toimittajat ovat heikoilla kaikkialla, ja tekevät työtä käskettyä. Sikariportaalla taas on kovin vähän ajatuksia lierin alla. Ainoa näyttävä voimanosoitus, jonka länsi on Venäjälle osoittanut, on kyky lietsoa aivan uskomaton propagandamyrsky. Olen itsekin kauhian hämmästynyt!

ML: Putinin suomalaisessa fan-clubissa

Ei tarvitse olla Putin -fani, jos hiukan arvostelee posketonta yksisilmäisyyttä. Järki käteen ja jäitä hattuun. Keskitytään vaan tanssimaan veitsen terällä. Läntinen maailma tuntuu valmistautuvan resurssisotiin, siitä leikistä voisi ottaa hiukan etäisyyttä.

Keijo Räävi

Putin on palauttanut venäläisten kansallisen itsetunnon. Voidaan puhua jopa kansallisesta heräämisestä ja hurmoksesta, joka yhdisti suomalaisia Ruotsin vallan aikana.

Olisi piristävää nähdä toisenlaisia näkökantoja Putinin Venäjään eikä vain negatiivisia näkökulmia, jotka perustuvat aivan liikaa lännen propagandaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Putin tulee jäämään historiaan miehenä, joka sai Venäjän valtion romahtamaan ennennäkemättömällä tavalla. Putinin valtakausiin mahtuu useita sotia ja käytännössä pelkästään öljyn hinnan nousuun perustuva valtiontalouden nousu, ja nyt lähes seitsemän vuoden alamäki. On erittäin helppo veikata talouden kiitävän kaakkoon yhä kovenevalla vauhdilla jatkossakin.

Mitä siis löytyy Putinin edestä? Surkealla tavalla epäonnistunut maailmanvalloitus, yhden valtion romahtaminen, kansallisen häpeän palaaminen ja Putinin siirtäminen syrjään. Putin palaa alkulähteilleen, jossa sukellusvene Kurskin uppoamisen häpeä ja Putinin tuolloinen kyvyttömyys palaavat kansan muistiin.

On siis turha hehkuttaa suurta johtajaa. Putinin kausiin mahtuu vain yksi todellinen katastrofi, ja hän lamaantui tuolloin täysin. Muilta osin hän on voinut pelata peliä omilla säännöillään. Silloin yleensä voi odottaakin voittavansa. Ja kuten nyt on huomattu, hän pystyy häviämään tällaisenkin pelin. Suurijohtajamaiääs.

Käyttäjän MikkoLehtinen1 kuva
Mikko Lehtinen

Kiitos vaan hyvistä vastineista. Ongelmalliseksi keskustelun esim. Ukrainasta ja tiedon saannista tekee noin laajemmin, ettemme voi saada tietoa, koska Venäjän kanssa neuvotellaan ja loppuun asti ja Putinille tarjotaan loppuun asti mahdollisuutta rauhanomaisiin ratkaisuihin. Siitä johtuu, ettei NATO julkaise sateliittikuvia, EU raportteja, ja dokumentteja. Putinille halutaan antaa mahdollisuus säilyttää kasvonsa ja sisäpoliittinen kansalaisten luottamus. Aseista, niin on kiistatonta, että Ukrainan kapinallisilla ja "vapaaehtoisilla" on Venäjän nykyisen armeijan kalustoa, eikä mitään vanhaa kalustoa. Lisäksi on selvää, että Ukrainan separatisteja rahoittaa valtiollinen toimija. Toinen vaihtoehto on joku miljardoori, niin kallista ko. sota on.

Käyttäjän MikkoLehtinen1 kuva
Mikko Lehtinen

Vastakkainasettulun aika ei todellakaan ole ohi suhteessa keskusteluun Putinista...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Mikko Lehtinen toistaa kirjoituksessaan länsimedian Venäjää ja presidentti Putinia demonisoivan propagandan.

Tässä kolme kommenttia rintaman toiselta puolelta.

Venäjän Ääni eilen: "Yhä enemmän EU:n ja USA:n kansalaisia lähtee Ukrainaan taistelemaan kapinallisten puolella.

Netissä julkaistulla videolla yhdysvaltalainen vapaaehtoinen esittäytyy nimellä Texas ja kertoo, miksi hän liittyi kapinallisten riveihin.

Texas sanoi häpeävänsä sitä, että USA tukee Ukrainan hallitusta. Halusin tulla tänne ja näyttää Donetskin asukkaille ja koko maailmalle, että kaikki amerikkalaiset eivät kannata USA:n politiikkaa, hän sanoi.

Kapinallisten puolella taistelee myös italialaisia. En vain ymmärrä, miksi Ukraina vihaa niin paljon Venäjää. Ainoa selitys on massiivinen propaganda. Italialaiset mediat myös vääristelevät totuutta, sanoi italialaiskapinallinen.

Espanjalainen vapaaehtoinen Augustine Riosin mukaan Ukrainan armeija lähettää palkkasotureita tappamaan toimittajia, jotka kertovat totuutta Donetskin alueen tapahtumista."

Toimituksen poiminnat